E-fatura, her türlü alışverişten sonra düzenlenen fatura belgesinin elektronik halidir. Elektronik faturalar, kağıt faturalara göre çok daha avantajlı kullanım sunar. Kağıt ve basım masrafı gerektirmemesi bunların başında gelir. Ayrıca bu faturalar elektronik ortamda kolayca kesilir ve düzenlenir. Alıcı ya da satıcı tarafa son derece kolay ve hızlı bir şekilde gönderilebilir. Muhasebe işlemlerinin çoğu elektronik ortamda yapılmaya başlandığı için e fatura kullanımı oldukça yaygındır.
Fatura takip sürecine zaman harcamayın, faturalarınızı hemen ulaştırın. Tahsilat sürecinizi hemen başlatın, alacaklarınız daha hızlı gelsin. e-Fatura sisteminde oluşturduğunuz faturalar tek tıkla müşterinize ulaşsın, anında görünsün. Faturalarınızın ulaşmama, kargoda kaybolma sorunundan kurtulun. Faturalarınız dijital ortamda arşivlensin. Fatura saklama iş yükü ve maliyetlerinden kurtulun. İstediğiniz zaman eski faturalarınıza rahatça ulaşın. Maliyet avantajı sağlarken, operasyonel yükünüzü azaltın; kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat gibi süreçlere son verin. Nerede olursanız olun, faturanızı anında oluşturup müşterinize iletin. Tek ihtiyacınız, internet erişimi olan akıllı telefon, tablet veya bilgisayardır. e-Fatura sayesinde kağıt fatura kargolama işlemi ortadan kalkar. e-Fatura sistemi ile fatura kestiğiniz dönemlere göre kağıt tüketimini azaltın; doğayı korumaya yardımcı olun.
Vergi Usul Kanunu 509 No'lu Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No'lu Tebliğ kapsamında 2023 yılında e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu aşağıdaki gibidir: • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, • Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar. 4400 ve 5000 e-Arşiv Fatura zorunluluğu nedir? e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1 Mart 2022 tarihinden itibaren vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından ise 2023 yılı için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine, Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge Portalı üzerinden veya Özel Entegratörler aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. İnternet üzerinden satış yapanlar için e-Arşiv Fatura zorunluluğu nedir? e-Ticarette e-Arşiv Fatura zorunluluğu 2023 Gerek kendi siteleri gerekse de aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.
E-fatura, elektronik ortamda oluşturulmuş bir faturadır. Kağıda basılan faturadan herhangi bir farkı yoktur. E-faturada da kağıt faturalarda bulunan bilgiler bulunur. Elektronik faturalar, kağıt faturalarla aynı hükmü taşır.
E-faturanın çok sayıda avantajı şuşekilde sıralanabilir; Çevrecidir. Kağıda basılmadığından, tamamen elektronik ortamda oluşturulur. Ekstra kağıt üretimi gerekmez. Kolaylık sağlar. Kağıt faturalara nazaran çok daha hızlı ve pratik bir şekilde oluşturulur. E-faturalar karşı tarafa istenildiği zaman saniyeler içerisinde gönderilebilir. Kağıt faturalarda olduğu gibi karşı tarafa ulaştırmak için kargo ya da posta gibi hizmetlere gerek kalmaz.
Elektronik faturalarda bulunması gereken bilgiler şunlardır; E-faturanın oluşturulduğu tarih. Satıcı ve alıcı tarafın adı ve soyadı, iletişim bilgileri. Satın alınan mal veya hizmetin niteliği ve toplam tutarı, varsa vergi miktarı. E-faturanın sonrasında kontrol edilebilmesi için barkod ya da kare kod. Kaşe ya da imza.
E-faturalar, yanlış düzenlendiğinde ya da yanlış kişiye gönderildiğinde iptal edilebilir. İptal etme süreci e-faturanın çeşidine göre değişiklik gösterir. Eğer fatura temel e-fatura ise, alıcı faturayı iptal etme hakkına sahip değildir. Eğer fatura ticari e-fatura ise alıcı taraf faturayı iptal ya da ret edebilir.
E-faturaların sorgulanması için alıcıya da satıcı tarafın bir işlem yapmasına gerek yoktur. Faturayı oluşturan ve gönderen tarafın kullandığı entegre sistem, e-fatura sorgulamasını otomatik olarak yapar. Elektronik faturaların sorgulamasını yapmak, kağıt faturalara göre çok daha kolay ve hızlı yapılabilir.
Elektronik faturaların saklanması için kağıt faturalarda olduğu gibi fiziki arşivler gerekmez. Elektronik faturalar, kişinin kullandığı muhasebe programı ya da entegre şirketinin altyapısında dijital bir şekilde depolanır. Bu sayede herhangi bir hasar almadan uzun süreler boyunca saklanabilirler. Ayrıca bu sistemler sayesinde istenildiğinde kolaylıkla bulunabilirler.
Eğer bilişim sistemleri e-Fatura gönderimine elverişsiz bir durumda ise kağıt fatura kesilebilir. Taraflar arıza durumunda faturaları kağıda basıp karşı tarafa iletebilir. Arızanın her türlü detayı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmelidir.
E-arşiv fatura, elektronik faturaların dijital ortamda depolanıp saklanabilmesini sağlayan bir uygulamadır. Elektronik faturalar, e-Arşiv fatura uygulaması sayesinde uzun süreler boyunca hiçbir zarar almadan saklanabilirler. E-fatura, satıcı ve alıcı tarafın e Fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılır. E-Arşiv fatura ise sadece satıcı tarafın e-fatura mükellefi olduğu, alıcının da kağıt fatura mükellefi olduğu durumlarda kullanılır.